VERSCHIL NOORWEGEN - VERENGIGD KONINKRIJK
In de basis is de werking hetzelfde als voor het Verenigd Koninkrijk. Er is één verschil dat direct zichtbaar is. Voor Noorwegen wordt geen geseald pdf afgegeven. Als het mogelijk is om een e-Phyto te verstrekken zal er een statement in beeld komen. Op dit statement staat de place of issue niet vermeld.
Een statement is geen certificaat, maar het is alle data die in het elektronisch fytosanitair certificaat wordt verstuurd op een leesbare manier weergegeven. Het heeft geen enkele waarde als een fytosanitaire verklaring. Een bedrijf kan de informatie van het statement hebben om het elektronisch fytosanitair certificaat op te roepen in zijn of haar nationale systeem.
NOORWEGEN: andere werkwijze zendingen via Denemarken waar ze worden voorzien van een nieuw fytosanitair certificaat.
Denemarken wil dat bij deze zendingen de ‘Point of Entry’ de plaatsnaam van de Deense (re-)exporteur op het ePhyto vermeld wordt. Om die reden wordt de lijst met Noorse point of entries uitgebreid met plaatsnamen in Denemarken. Point of entry is normaliter een optioneel veld, tenzij de export in Denemarken opnieuw gecertificeerd moet worden. Bij export naar Noorwegen via Denemarken dient hier dus een Deense plaatsnaam te worden vermeld. Op deze manier kan men in Denemarken het Elektronische fytosanitaire certificaat oproepen om te gebruiken bij het opmaken van hun re-export certificaat.
De handleiding voor het aanmaken en/of aanpassen van csv-bestanden staat op de e-CertNL site beschreven.
De beschrijving van de nieuwe velden voor de berichtenboekgebruikers (webservice) is ook beschreven op de e-CertNL site.
De NVWA heeft een vraag-antwoord opgesteld over de aanpassingen rondom de invoering e-phyto.
Hiervoor komt het hybride systeem. e-CertNL geeft aan of een elektronisch certificaat verstuurd kan worden of niet. Als dat niet kan moet u een certificaat uitprinten en die wordt dan op de huidige manier afgehandeld.
Bij re-export zijn er vier opties. Nog niet alle fytosanitaire certificaten (import en export) kunnen elektronisch uitgewisseld worden.
Elektronische uitwisseling van fytosanitaire certificaten wordt de standaard.
De handleiding voor het aanmaken en/of aanpassen van csv-bestanden staat op de e-CertNL site beschreven. Een aantal vrije tekstvelden zijn, als gevolg van de invoering van elektronisch certificeren) pickup lijstjes geworden. Klik hier voor de nieuwe waardes. Gebruikers van het berichtenboek moeten hiervoor wel een aanpassing doen.
Dit kan via de bedrijfsgegevens in e-CertNL onder kopje elektronische certificaten. Dit op basis van het certificaatnummer, land van afgifte en de datum van afgifte.
Er wordt nog gewerkt aan een instructie. Deze plaatsen we hier zodra deze beschikbaar is.
Dit kan via de bedrijfsgegevens in e-CertNL onder kopje elektronische certificaten. Dit op basis van het certificaatnummer, land van afgifte en de datum van afgifte.
Er wordt nog gewerkt aan een instructie. Deze plaatsen we hier zodra deze beschikbaar is.
Er zijn twee mogelijkheden:
Nee, dat is iets wat internationaal geregeld moet worden en iets dat langere tijd in beslag zal nemen. Staat volledig los van dit traject van e-phyto.
De beschrijving van de nieuwe velden voor de berichtenboekgebruikers (webservice) is beschreven op de e-CertNL site.
Een elektronisch certificaat is een gegevensbestand (bijvoorbeeld in XML) dat fytosanitaire garanties van een bepaalde zending planten of plantaardige producten bevat. Dit gebeurt volgens internationale normen die betrekking hebben op:
Een pdf (van een papieren certificaat) is geen elektronisch certificaat, we spreken dan van een gedigitaliseerd certificaat.
Een e-phyto kan in een leesbare vorm worden weergegeven om te worden afgedrukt. Zo’n afdruk is echter pas een geldig certificaat als deze is voorzien van een waarmerkstempel en handtekening van een bevoegd fytosanitair inspecteur. Tijdens de importinspectie kan de keurmeester het elektronische fytosanitaire certificaat controleren.
Nee, dat gaat gefaseerd. In de overgangsperiode lopen er dus enige tijd twee processen naast elkaar. De huidige papieren en de elektronische. Dat is helaas niet te voorkomen. Elektronische fytosanitaire certificaten vervangen papieren certificaten. Landen kunnen er dus voor kiezen om alleen nog elektronische certificaten te versturen naar landen die dat accepteren.
Ieder land kan op zijn eigen wijze leesbare afdrukken van elektronische certificaten maken, maar deze moeten altijd voldoen aan de internationale normen, met een vastgestelde volgorde van de verschillende tekstvakken.
De afdruk van het elektronische certificaat in Nederland is de weergave uit ons nationale systeem. De afdruk ziet er anders uit dan bijvoorbeeld een pdf uit Traces NT of een pdf uit het land van export. Echter, al deze (licht) verschillende weergaven moeten allemaal voldoen aan de internationale standaarden.
De NVWA en de keuringsdiensten stellen noodprocedures op in geval van storingen.
Nee, dat hele proces zijn we nu aan het inregelen. Als het voor één land kan, kan het ook voor alle andere landen. Het is dan dus een kwestie van 'de knop omzetten'.
Als de producten al geïnspecteerd zijn, kan het waarmerken ook op afstand. We hebben hierin nu twee opties:
Er bestaat een mogelijkheid om fytosanitaire certificaten op afstand te laten waarmerken. Dit is alleen mogelijk als de producten als zijn geïnspecteerd of als de controle op basis van documenten kan plaatsvinden.
Staan deze locaties niet in e-CertNL?
Stuur ons een aanvraag om deze locaties aan uw bedrijf te koppelen.