Lees voor

Gebruik van een derdelandensynoniem voor een groenteras

Over een derdelandensynoniem

Een derdelandensynoniem is een bij Naktuinbouw gedeponeerde synoniembenaming voor een groenteras dat wordt gebruikt voor aflevering buiten de Europese Unie. Dit groenteras is óf ingediend als aanvraag voor toelating in een Europees lidstaat óf is toegelaten binnen de Europese Unie. Naktuinbouw toetst een derdelandensynoniem op de gebruikelijke voorwaarden zoals voor een aanvraag voor toelating tot het handelsverkeer binnen de Europese Unie.  We doen dit om te voorkomen dat er een wildgroei ontstaat.

De basis voor het deponeren van derdelandensynoniemen is te vinden in het Keuringsreglement, artikel 14. Uit dit artikel volgt dat alle teeltmateriaal dat bestemd is voor export evengoed moet voldoen aan alle Europese eisen. Bedrijven mogen hiervan afwijken. Op voorwaarde dat het materiaal voldoet aan de eisen van het derde land én het aan Naktuinbouw gemeld is.  

Met het overzicht van derdelandensynoniemen geven wij invulling aan de meldingsplicht. Daarnaast zorgt opname in het overzicht ervoor dat de naam van een groenteras bij Naktuinbouw bekend is. Hiermee voorkomen we dat een ander bedrijf een groenteras onder dezelfde naam op de Europese rassenverkeerslijst probeert te krijgen. In zo'n geval kunnen wij bedrijven hierop attenderen.

plant met minipaprika's

Voorwaarden voor het gebruik van een derdelandensynoniem:

  1. Een bedrijf vraagt een derdelandensynoniem (met het aanvraagformulier derdelandensynoniem) aan bij Naktuinbouw onder opgave van het beoogde derde land of afzetgebied.
  2. Een bedrijf hoeft geen instandhouder van het ras te zijn. Op voorwaarde dat het bedrijf het (basis)zaad van het betreffende ras volgens de regels heeft verkregen.
  3. Het ras is óf ingediend als aanvraag voor toelating óf is toegelaten tot het verkeer binnen de Europese Unie.
  4. Gebruik van een derdelandensynoniem is niet mogelijk als deze in aanvraag is voor de Interne Naktuinbouwlijst of is ingeschreven op die lijst.
  5. Rassen waarvoor in een UPOV-land een kwekersrechtaanvraag loopt of kwekersrecht werd verleend, zijn uitgesloten voor een derdelandensynoniem in alle UPOV-landen; behalve als de UPOV-rasnaam niet gebruikt mag worden in het UPOV-land waarnaar verhandeld wordt.
  6. Per derde land wordt alleen één derdelandensynoniem geaccepteerd per bedrijf.
  7. Een derdelandensynoniem voldoet aan de Europese naamgevingsregels zoals deze gelden voor een aanvraag voor toelating tot het verkeer in de Europese Unie. Is een rasnaam bezwaarlijk, dan kan deze rasnaam mogelijk toch geaccepteerd worden onder door Naktuinbouw te bepalen voorwaarden.
  8. Naktuinbouw laat de instandhouder(s) weten als er een aanvraag is voor een derdelandensynoniem. Alleen als de aanvraag niet van de instandhouder komt. Als de instandhouder bezwaren ziet, kan zij dit aan Naktuinbouw laten weten. Het bezwaar moet dan wel gebaseerd zijn op de hierboven genoemde voorwaarden.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Waar vind ik het tarief per derdelandensynoniem?

Rassenonderzoek voert deze werkzaamheden uit. U vindt het tarief per derdelandensynoniem hier.

Hoe vraag ik een derdelandensynoniem aan?

Een derdelandensynoniem vraagt u aan door het aanvraagformulier derdelandensynoniem in te vullen. Het aanvraagformulier stuurt u per e-mail naar ons toe. Naktuinbouw verwerkt deze aanvragen strikt vertrouwelijk. Wij toetsen een derdelandensynoniem en verwerken deze administratief. Als u dat wilt, geven wij een verklaring af.