Lees voor

Terug naar overzicht

In memoriam Nico Koomen

Publicatiedatum: 15 juli 2024

Met droefheid ontvingen wij het bericht van het overlijden van onze oud collega en directeur Nico Koomen. Hij overleed afgelopen weekend op 76-jarige leeftijd.

Nico Koomen betekende voor de ontwikkeling van de tuinbouwkeuringsdiensten heel veel. In de bijna 40 jaar dat hij directeur was van NAKG (1973-2000) en samen met John van Ruiten als directeur van Naktuinbouw (2000-2012), was hij initiatiefrijk, bestuurlijk doortastend en volhardend in de uitbouw van de organisaties. Onder zijn leiding ontstond een internationaal opererende organisatie.

Grondlegger

Nico was grondlegger van erkenningssystemen zoals NAL, van bedrijfscertificering en van het werken met goed doortimmerde procedures/accreditaties. Van de huidige organisatie ECAS was hij de grondlegger.

Onder zijn leiding bouwde Naktuinbouw enkele malen nieuwe kassen voor toelatings- en kwekersrechtproeven. In 1991 ontstond onder zijn leiding een nieuw hoofdgebouw met een state-of-the-art laboratorium. Het feit dat we nu een Europees systeem voor de toelating van groenterassen hebben, schrijven we ook op zijn conto.

Nico speelde een belangrijke rol bij de overname van het kwekersrechtonderzoek (2006/2007) van Wageningen-UR. En dat gold ook voor het onderbrengen van het kwekersrechtonderzoek van de Raad voor plantenrassen bij Naktuinbouw.

Tuinbouw-breed actief

In de laatste jaren van zijn loopbaan was hij als eminence grise van de Nederlandse tuinbouw voorman van de Nederlandse Tuinbouwraad en de organisator van de Floriade in Venlo en de tuinbouwondernemersprijs.

Persoonlijke aandacht

We herinneren Nico ons vooral als een directeur met veel persoonlijke aandacht voor de medewerkers. Het wel en wee van medewerkers en dat van hun naasten trok altijd zijn aandacht. Daarnaast stond hij altijd open voor talentontwikkeling. Nico was een man van de mooie persoonlijke speeches en verhalen. Van een rotsvast vertrouwen in zijn geloof. En van meningen en opinies, die hij in schrift (zijn columns) duidelijk maakte.

Dankbaarheid

Met Nico’s overlijden verliezen we iemand die we grondlegger kunnen noemen van het fundament waarop we verder bouwen. Op zijn passie, zijn betrokkenheid (ook na zijn pensionering), zijn werklust en zijn wijsheid kijken we met dankbaarheid voor wat hij voor ons en de tuinbouwsector heeft gedaan terug.

Zijn familie en naasten wensen wij sterkte toe, om dit verlies te dragen.

Hij ruste in vrede.

Directie en bestuur Naktuinbouw.

Terug naar overzicht