Lees voor

Terug naar overzicht

Indienen projectvoorstellen Methodiekenonderzoek 2025

Publicatiedatum: 5 augustus 2024

Om in aanmerking te komen voor Methodiekenonderzoek in 2025 kunt u uiterlijk 1 oktober projectvoorstellen indienen bij de Raad voor plantenrassen. Naktuinbouw is als regisserende en inventariserende organisatie betrokken bij de voorstellen.

Het Ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur stelt aan de Raad voor plantenrassen (de Raad) onderzoeksgelden ter beschikking voor efficiencyverbetering van het onderzoek dat ten grondslag ligt aan de kwekersrechtverlening en toelating van plantenrassen op basis van de Nederlandse wet- en regelgeving. Dit Methodiekenonderzoek moet leiden tot de ontwikkeling van de best beschikbare technieken voor een efficiënte uitvoering van het onderzoek voor kwekersrechtverlening en toelating van plantenrassen tot het handelsverkeer.

Methodiekenonderzoek

Om het onderzoek van plantenrassen voor toelating en kwekersrecht in Nederland zo efficiënt mogelijk uit te kunnen voeren en om recht te doen aan de leidende positie van Nederland in dit onderzoek, is het van belang dat bij het onderzoek gebruik wordt gemaakt van de best beschikbare technieken. Aangezien doorlopend sprake is van aanpassing en vernieuwing, dient hiervoor onderzoek te worden gedaan. Dit kan bijvoorbeeld gaan over de ontwikkeling van een nieuwe onderzoekstechniek, maar ook over de aanpassing van een bestaande techniek. Het kan het feitelijke onderzoek betreffen, maar ook bijvoorbeeld de ontwikkeling van tools waarmee het voor de aanvrager makkelijker wordt om de aanvraagformulieren in te vullen of de ontwikkeling van systemen waarmee de handhaving van het recht verbeterd kan worden. Elke organisatie die zich direct of indirect bezighoudt op het terrein van onderzoek van plantenrassen voor toelating of kwekersrecht kan voorstellen indienen in het kader van dit methodiekenonderzoek.

Procedure

Naktuinbouw is als regisserende en inventariserende organisatie betrokken en zorgt voor voorlegging van de projectvoorstellen aan de Raad. De Raad beoordeelt de voorstellen. Bij goedkeuring wijst de Raad een organisatie aan voor de uitvoering ervan en stelt de Raad (een deel van) de financiële middelen ter beschikking. De Raad bewaakt de voortgang en de tussen – en eindrapportages.

De projecten hebben meestal een looptijd van één jaar, maar kan ook over meerdere jaren doorlopen. Het beschikbare budget per project ligt tussen € 5.000 en (maximaal) € 70.000. In totaal is voor 2025 € 264.000 beschikbaar.

Op de website van de Raad voor plantenrassen vindt u de procedure voor het aanvragen en een korte handleiding.

Terug naar overzicht