Publicatiedatum: 29 november 2024
De bijeenkomst richtte zich op de ontwikkeling van procesgericht toezicht, waarbij bedrijven meer verantwoordelijkheid nemen en de nadruk verschuift van controle naar risicogestuurde aanpak. Technologische ontwikkelingen en veranderende wet- en regelgeving spelen hierin een grote rol, en bedrijven worden gestimuleerd om kwaliteit, gezondheid en identiteit van hun processen zelf te borgen.
Jules Rojer (Buro Food QA)
Hij legde de nadruk op dat kwaliteitssystemen een sleutelrol spelen in het waarborgen van voedselveiligheid, duurzaamheid, en marktpositie, mits ze breed worden ondersteund en goed worden geïntegreerd in de keten en bedrijfsvoering.
Bram de Hoop (NVWA)
Hij maakte duidelijk welke verplichtingen bedrijven hebben vanuit regelgeving en wat zij verder zelf kunnen doen:
Bedrijven kunnen contact opnemen met NVWA of brancheorganisaties voor advies over naleving en mogelijke subsidie- of trainingsmogelijkheden. Dit kan helpen om te voldoen aan de steeds strengere eisen en om tegelijkertijd de sector toekomstbestendig te maken.
Jacques Wolbert (Naktuinbouw)
Jacques ging dieper in op de kwaliteitssystemen die er al zijn over de veranderingen en verantwoordelijkheden in de tuinbouwsector, met nadruk op erkenningssystemen, kwaliteitsborging, en zelfregulering binnen bedrijven.
Marten Denekamp (Syngenta Flowers)
Hij legde de nadruk op het belang van kwaliteitsmanagementsystemen (QMS) in organisaties, en belichtte hoe een goed ontworpen en geïmplementeerd QMS niet alleen een raamwerk biedt om processen te structureren, maar ook een middel is om risico’s te beheersen, kosten te besparen en duurzame kwaliteitsverbetering te realiseren.
Alain Creemers (Rijk Zwaan)
Alain gaf tot slot een overzicht van de kwaliteitsbeheerprocessen, monitoring, en systemen die Rijk Zwaan gebruikt in de groentezaadsector. Het geeft inzicht in de complexiteit en de zorgvuldigheid waarmee het bedrijf haar supply chain en productieprocessen beheert, inclusief de geïntegreerde systemen zoals NAFI en NAL.
Tijdens de paneldiscussie aan het eind van de bijeenkomst benadrukte Anneke van Dijk (LTO) het belang van kennis als fundament voor meer verantwoordelijkheid: “Meer verantwoordelijkheid nemen begint ook bij kennis en bewustwording van risico’s.”
Jan de Vries (Boot & Dart Boomkwekerijen) zei dat bedrijven, hoewel vaak klein, wel goede systemen voor tracking en tracing hebben. “Wij handelen in ons bedrijf met 150 tot 200 verschillende producten per dag, we hebben het op orde,” zei hij. Het gebruik van digitale tools zoals barcodes en plantenpaspoorten wordt steeds gangbaarder.
Frank Coenders (Frank Coenders Kwekerijen) sprak over het belang van gezond teeltmateriaal: “Het materiaal moet hartstikke gezond zijn, je moet erop kunnen vertrouwen dat het in de grond goed zal groeien.” Dit wordt ondersteund door protocollen en kwaliteitsregels, maar sommige bedrijven kiezen ervoor om deze zelf te controleren.
Erik van Ede (Naktuinbouw) voegde hieraan toe dat bedrijven zelf verantwoordelijkheid moeten nemen voor het materiaal dat ze in de handel brengen.
Hendrik Jan Kloosterboer (Anthos) sprak over de toekomst van de sector, waarbij digitalisering en automatisering steeds belangrijker zullen worden, vooral voor tracking en tracing.
De discussie eindigde met een oproep tot meer samenwerking en het belang van het organiseren van kennis en gegevens om de toekomst van de sector te waarborgen.
Lees nu alvast het artikel dat in december verschijnt in onze komende uitgave van Buitenstebinnen met een uitgebreid interview met Marten Denekamp van Syngenta Flowers en Hendrik Jan Kloosterboer van Anthos.
Naktuinbouw gebruikt alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie