Lees voor

Terug naar overzicht

Nieuwe real-time PCR-toets voor plantmateriaal van tuinbouwgewassen

Publicatiedatum: 12 juli 2024

Vanaf 15 juli kunnen we de aan- of afwezigheid van natrot in tuinbouwgewassen toetsen. Deze toets wordt uitgevoerd met de snelle, betrouwbare en gevoelige PCR-methode.

Techniek om RNA op een snelle manier te vermeerderen

Dit gebeurt met behulp van pathogeenspecifieke bouwstenen. De toename van het RNA kan op elk moment digitaal gevolgd worden. Hierdoor is het mogelijk om sneller en met meer zekerheid te bevestigen of het pathogeen daadwerkelijk aanwezig is in het monster. 

Bacteriën

Naktuinbouw toets al lange tijd op de pectolytische Erwinia. In de afgelopen jaren veranderden de namen van deze bacteriën. Zo is Erwinia chrysanthemi opgesplitst in nieuwe soorten, die allen Dickeya spp. genoemd worden. Erwinia carotovora heeft ook een nieuwe naam gekregen: Pectobacterium carotovorum. 

Deze bacteriën kunnen de celwand van de plant afbreken waardoor een waterig snot ontstaat. De infectie is te herkennen aan een onaangename geur. De bacteriën staan bekend als zwakteparasieten. Ze maken gebruik van beschadigingen als invalspoort, maar kunnen ook als primair pathogeen optreden. 

Dickeya spp. en Pectobacterium spp. op tuinbouwgewassen 

  • Monster: 1-10 stengeldelen 
  • Tarief toets: 70
  • Duur toets: 4 dagen 

Naktuinbouw Laboratoria ondersteunen sector

Naktuinbouw Laboratoria blijft om de sector te ondersteunen nieuwe toetsen ontwikkelen die kunnen ondersteunen voor diagnoses op planten met symptomen of juist het controleren op en garanderen van afwezigheid van bepaalde plantpathogenen. 

  

Voor basisbedragen zie tarievenlijst 2024.

Terug naar overzicht