Lees voor

Terug naar overzicht

Nieuwe ZE-PCR-toets voor SLRSV in tomaat en selderij

Publicatiedatum: 11 september 2024

Vanaf 1 september kunnen we de aan- of afwezigheid toetsen van Strawberry latent ringspot virus (SLRSV) op zaad van tomaat en selderij. Deze toets wordt uitgevoerd met de snelle, betrouwbare en gevoelige ZE-PCR-methode.

Techniek om DNA op snelle manier te vermeerderen

Dit gebeurt met behulp van pathogeenspecifieke bouwstenen. De toename van het DNA kan op elk moment digitaal gevolgd worden. Hierdoor is het mogelijk om sneller en met meer zekerheid te bevestigen of in (verdachte) zaadpartijen daadwerkelijk het pathogeen aanwezig is. 

SLRSV

SLRSV zorgt op het noordelijk halfrond voor problemen in onder andere selderij. In Noorwegen, Canada, USA, Mexico, Tunesië, Israël en China wordt het beschouwd als een quarantaine organisme. Overdraagbaarheid van dit virus via besmette zaden is bevestigd voor lelie. Andere gewassen waar SLRSV voor problemen zorgt zijn onder andere fruitgewassen zoals aardbei en framboos (vooral vegetatief vermeerderd), maar ook gewassen zoals peterselie en asperge.   

SLRSV op tomaten- of selderijzaden  

  • Test code: SLRSVQ030 
  • Monster: 3.000 onbehandelde zaden  
  • Tarief toets: € 207 
  • Duur toets: 4 dagen  

Naktuinbouw Laboratoria ondersteunt sector

Naktuinbouw Laboratoria blijft nieuwe toetsen ontwikkelen om de sector te ondersteunen. Deze toetsen ondersteunen een juiste diagnoses op planten met symptomen of juist het controleren op en garanderen van afwezigheid van bepaalde plantpathogenen.new Seed Extract PCR (SE-PCR) test for SLRSV in tomato and celery

 

Voor basisbedragen zie tarievenlijst 2024. 

Terug naar overzicht