Publicatiedatum: 4 oktober 2024
Beeld: ©EPPO / David Caffier
De oorsprong is van besmet zaad uit de Verenigde Staten. Deze vondst is een toevalstreffer. De besmetting is vastgesteld na kwaliteitscontroles van zaaigoed, waarbij drie verschillende importpartijen positief toetsten op deze bacterie.
Daarnaast zijn er in 2023 en 2024 meerdere importpartijen zaaigoed van Phaseolus besmet bevonden door EU lidstaten. De NVWA waarschuwt voor een hoog risico en zet in op meer controles om nieuwe uitbraken te voorkomen.
Naast de EU zijn er veel derde landen die de bacterie als quarantaineziekte hebben gereguleerd. De bacterie is al ruim honderd jaar een belangrijke verwelkingsziekte van Phaseolus in de VS. De frequentie varieert sterk per jaar afhankelijk van de lokale weersomstandigheden en controlemaatregelen. De bacterie gedijt vooral goed bij warme vochtige zomers. Zaadoverdraagbaarheid is vooral bekend van Phaseolus en de bacterie kan tot ruim 20 jaar in zaaigoed aanwezig blijven.
Naast Phaseolus-soorten zoals gewone boon (Phaseolus vulgaris) kan de bacterieziekte ook voorkomen in alle andere Fabaceae, waaronder soja (Glycine max), erwt (Pisum sativum), tuinboon (Vicia faba) en kikkererwt (Vigna unguiculata). De bacterie kan overleven op veel verschillende waardplanten, waaronder granen en onkruiden.
Bij een vondst wordt het perceel afgebakend, het gehele gewas vernietigd en geldt tenminste een teeltverbod voor alle vlinderbloemige gewassen (Fabaceae) voor de volgende twee jaar, naast hygiënemaatregelen. Besmette zaadpartijen worden vernietigd of bij onderschepping bij import kunnen zendingen worden teruggestuurd.
Om nieuwe uitbraken te voorkomen gaat de NVWA vanaf begin 2025 op een groot aantal importzendingen van Phaseolus laboratoriumtoetsen uitvoeren. Vanuit EU-regelgeving zijn lidstaten verplicht om dergelijke controles risicogericht uit te voeren. Houd er rekening mee dat zendingen in afwachting van de toetsuitslag een aantal weken vast kunnen liggen. De kosten van deze controles moeten in rekening gebracht worden bij de importeurs.
Andere lidstaten zijn meer waakzaam op deze bacterieziekte en er wordt nagedacht over gezamenlijke importtoetsing van tenminste Phaseolus-zaden door alle EU lidstaten. Op basis van de ervaringen van deze importcontroles kan besloten worden om structureel laboratoriumtoetsing in landen van herkomst te laten plaatsvinden.
Consumenten en bedrijven nemen contact op met het Klantcontactcentrum van de NVWA. Voor vragen over dit nieuwsbericht nemen journalisten contact opnemen met de persvoorlichters van de NVWA.
Bron: NVWA
Naktuinbouw gebruikt alleen functionele en analytische cookies. Meer informatie