Lees voor

Terug naar overzicht

NVWA wil verdere verspreiding Canadese kornoelje voorkomen

Publicatiedatum: 16 augustus 2024

De Canadese kornoelje (Cornus sericea) kan snel groeien en het dichte bladerdek verhindert de groei van andere planten, verdringt de natuurlijk vegetatie en vermindert daarmee soortenrijkdom. Met informatie in een factsheet wil de NVWA de verdere verspreiding van deze algemeen voorkomende soort in Nederland terugdringen.

Hoe verspreiding voorkomen?

Canadese kornoelje kan vrij grote hoeveelheden bessen aanmaken. Deze worden gegeten door vogels en andere dieren, en zo kunnen de zaden verspreid worden. Ook kunnen afgesnoeide takken via het water verspreid worden en aan oevers afgezet weer uitlopen. Daarom wordt aanbevolen om Canadese kornoelje niet aan te planten in de buurt van kwetsbare gebieden, zoals oevers van waterlopen en waterrijke gebieden zoals alluviale bossen, moerasbossen, rivierbossen, hoge kruidengemeenschappen en vochtige weilanden. Een voorbeeld van een alternatieve plant die in de winter ook rode takken heeft, is de inheemse rode kornoelje (Cornus sanguinea).

Hoe bestrijden?

Zodra Canadese kornoelje wordt aangetroffen, is het van belang deze zo snel mogelijk te verwijderen om verdere verspreiding tegen te gaan. Bij de bestrijding moet er rekening mee gehouden worden dat Canadese kornoelje heel gemakkelijk worteluitlopers vormt en dat zelfs takken kunnen wortelen. Na kappen loopt de plant vanuit wortels en takken alleen maar sneller uit.

Informatie over bestrijdingsmogelijkheden vindt u op de website van VBNE.

Waarnemingen van Canadese kornoelje in de natuur kunt u doorgeven via waarneming.nl.

Bron: Factsheet NVWA, foto Edu Boer (NVWA)

Terug naar overzicht