Lees voor

Terug naar overzicht

NVWA zet in op verbetering beschikbaarheid traceringsgegevens

Publicatiedatum: 4 april 2025

De Europese commissie verplicht bedrijven om traceringsgegevens van planten en plantaardige producten beschikbaar te kunnen stellen aan de toezichthoudende autoriteiten zodra deze er om vragen. Bedrijven moeten op het eerste verzoek van de autoriteiten binnen 48 uur gegevens aan kunnen leveren over de herkomst en verdere bestemming van deze producten. Bedrijven moeten deze gegevens voor minstens 3 jaar bewaren. De NVWA merkt dat bedrijven op dit moment niet altijd op de hoogte zijn van deze verplichting. Daarom zal er in de komende periode extra toezicht uitgevoerd worden.

Aanleiding

Als in Nederland een quarantaine-organisme wordt gevonden, moet aan deze vondst gerelateerd plantmateriaal tijdig kunnen worden opgespoord om verdere verspreiding te voorkomen. Het is dus noodzakelijk om snel toegang te hebben tot (bedrijfs-)gegevens die van belang zijn bij de tracering.

Volgens de wet is het bijhouden van deze gegevens een verantwoordelijkheid van de ‘professionele marktdeelnemer’. Dit zijn alle bedrijven en organisaties die professioneel betrokken zijn bij de productie, handel, verplaatsing of verwerking van planten, plantaardige producten, en overige producten die als vector kunnen dienen voor plantenziekten.

Wanneer de marktdeelnemer een incomplete administratie bijhoudt hindert dat het traceringsonderzoek bij de vondst van een quarantaineorganisme. Mogelijke gevolgen zijn dan dat meer planten besmet worden verklaard en moeten worden vernietigd, of dat grotere teeltgebieden worden afgebakend. Ook kunnen er strengere consequenties zijn voor de gehele keten in de vorm van verhoogd toezicht. Door het niet (tijdig) aanleveren van de voor tracering benodigde  informatie is er ook een grotere inspanning van de NVWA nodig om relevante gegevens te achterhalen. Dit leidt vaak tot een breed onderzoek bij leveranciers en afnemers van het bedrijf waar een vondst is gedaan. En kan niet alleen leiden tot imagoschade voor het bedrijf, maar ook tot imagoschade voor de gehele keten én voor de positie van Nederland als agrarisch handelsland.

Toezicht

Er zal in de komende periode extra toezicht uitgevoerd worden op de naleving van deze traceringsverplichting. Het primaire doel van dit extra toezicht is om deze verplichting onder de aandacht te brengen van de marktdeelnemers. Het toezicht wordt waar mogelijk gecombineerd met andere fytosanitaire inspecties.

Als u reeds onder toezicht staat van de keuringsdiensten in het kader van plantenpaspoortautorisatie, is het aanleveren van deze gegevens waarschijnlijk geen probleem. In dat geval kunt u bij vragen contact opnemen met uw keuringsdienst.

Gedurende een overgangstermijn van 1 jaar wordt waar mogelijk nalevingshulp geboden aan bedrijven die deze administratie nog niet voldoende hebben ingeregeld. Vanaf medio 2026 is het mogelijk ook daadwerkelijk sancties op te leggen, zoals bijvoorbeeld een bestuurlijke boete.

Meer informatie

Informatie over voor wie en voor welke producten deze regeling geldt, welke gegevens er bewaard moeten worden en overige informatie zijn te vinden op de pagina Administratie bijhouden over aanvoer en afvoer van planten en plantaardige producten.

Consumenten en bedrijven kunnen contact opnemen met het Klantcontactcentrum van de NVWA. Voor vragen over dit nieuwsbericht kunnen journalisten contact opnemen met de persvoorlichters van de NVWA.

Bron: NVWA

Terug naar overzicht