Lees voor

Terug naar overzicht

Per 15 september toetsplicht Prunus en Malus voor export naar Verenigd Koninkrijk

Publicatiedatum: 22 augustus 2024

Wilt u sierplanten van Prunus of Malus exporteren naar het Verenigd Koninkrijk (VK)? Dan moet u uw planten laten toetsen op het Tomato ringspot virus (ToRSV). Dit kan alleen als u voor 15 september bent aangemeld bij Naktuinbouw.

Eisen voor export naar het VK

Sierplanten van Prunus en Malus moeten voor export naar het VK vrij zijn van ToRSV. Dit virus is recent in Nederland (in vaste planten) aangetroffen. Daarom moet u uw planten eerst laten toetsen op het virus.

Aanpak op uw bedrijf

Wilt u Prunus of Malus voor sierdoeleinden kunnen leveren voor export naar het VK? Dan moet Naktuinbouw een monster nemen op uw bedrijf en dit onderzoeken. Het monster is een verzamelmonster uit vijf grote verschillende partijen van het geslacht op uw bedrijf. Wilt u zowel Prunus als Malus kunnen leveren? Dan moet van ieder geslacht een monster genomen worden.

Let op, er zijn uitzonderingen:

  • Deze regel geldt niet voor Prunus laurocerasus en Prunus lusitanica. Het VK beschouwt deze Prunus-soorten niet als waardplant. Daarom zijn ze uitgezonderd van deze eis.
  • Een monster is ook niet nodig als u alleen maar fruitgewassen inclusief onderstammen produceert. Planten van Prunus en Malus die bestemd zijn voor fruitteelt moeten vrij zijn van het virus. Op basis van alle beschikbare informatie stelt de NVWA dat de productieketen van deze geslachten vrij is van het virus, waarmee dus aan deze eis is voldaan.

Aanmelden Naktuinbouw

Vanaf 15 september is levering van Prunus en Malus aan het VK alleen toegestaan als u in het register van Naktuinbouw staat. Meld u hiervoor zo snel mogelijk aan, maar uiterlijk 15 september. Aanmelden kan via deze aanmeldlink.

Na aanmelding volgt zo spoedig mogelijk de bemonstering. Testen uw planten positief op ToRSV? Dan wordt u uit het register verwijderd en is levering voor het VK niet meer mogelijk. De partij mag ook niet meer in het handelsverkeer van de Europese Unie gebracht worden. Andere maatregelen zijn niet aan de orde.

Toetsing op bedrijfsniveau

De toetsing gebeurt op bedrijfsniveau. Het is niet mogelijk om iedere individuele partij te toetsen, zeker niet op korte termijn. De export van deze producten is omvangrijk, het gaat om grote aantallen partijen en stuks. Daarom volstaat vooralsnog een monster per geslacht per bedrijf. De NVWA heeft dit afgestemd met Defra, de Britse evenknie.

Bron: NVWA

Lees meer op onze website: Bemonsteringsplicht Malus en Prunus voor export naar VK

Terug naar overzicht