Lees voor

Terug naar overzicht

Succesvol seminar over kwekersrecht in de Filipijnen

Publicatiedatum: 27 augustus 2024

Op 22 augustus 2024 vond in Metro Manila, Filipijnen, een succesvol bewustwordingsseminar plaats over kwekersrecht (Plant Variety Protection, PVP). Dit evenement is een belangrijke stap om duurzame landbouw en voedselzekerheid in de regio te verbeteren. Het seminar maakt deel uit van het National Seed Technology Park (NSTP) Project, gefinancierd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Het Bureau of Plant Industry (BPI) van het Ministerie van Landbouw van de Filipijnen organiseerde het seminar met steun van Naktuinbouw en de Nederlandse overheid. Verschillende belanghebbenden namen deel aan het evenement, zoals vertegenwoordigers van de zaadsector, veredelingsinstituten, NGO's, producenten en internationale experts.

Belangrijkste onderwerpen:

  • Wereldwijde inzichten: UPOV Vice-Secretaris-Generaal Yolanda Huerta gaf waardevolle informatie over de UPOV 91 Act. Ze legde uit hoe deze wet helpt bij het stimuleren van innovatie in de landbouw en hoe boeren hierdoor toegang krijgen tot meer soorten hoogwaardige zaden.
  • Succesverhaal uit Vietnam: Dr. Nguyen Thanh Minh deelde positieve ervaringen van Vietnam met UPOV-lidmaatschap en gaf nuttige tips voor de Filipijnen
  • Levendige discussies: Er was een actieve uitwisseling van ideeën en men sprak over misverstanden rond UPOV en PVP. Zowel internationale experts als lokale vertegenwoordigers, zoals de adjunct-directeur van BPI Ruel Gesmundo en boeren, deden mee aan de discussie.
  • Productenten aan het woord: Filipijnse boeren gaven aan dat ze graag betere zaadvariëteiten willen. Ze benadrukten hoe belangrijk innovatie is om hun inkomen en de voedselzekerheid van het land te garanderen.

Dit seminar is een belangrijke stap in het beter begrijpen van kwekersrecht in de Filipijnen. We willen graag verder praten over hoe we innovatie kunnen stimuleren, productenten kunnen ondersteunen en duurzame landbouw kunnen bevorderen.

Terug naar overzicht