Lees voor

Terug naar overzicht

Zorg dat percelen vrij zijn van knolcyperus

Publicatiedatum: 4 september 2024

Al jaren groeit het areaal landbouwgrond dat besmet is met knolcyperus. Dit hardnekkige onkruid is lastig te bestrijden. Plant- en pootgoed moet vrij zijn van knolcyperus. Het maakt daarom onderdeel uit van de keuring. Zorg daarom voor percelen die vrij zijn van knolcyperus om exportproblemen te voorkomen.

Fotobijschrift: Knolcyperus in siergras

Om de vermeerdering en verspreiding van knolcyperus te voorkomen, zijn voor telers verbodsbepalingen, maatregelen en (overige) verplichtingen opgenomen in de regeling Plantgezondheid. Met als doel om problemen bij de export van teeltmateriaal te voorkomen. In opdracht van de NVWA controleren Naktuinbouw, de NAK en de BKD op het voorkomen van knolcyperus in de gewassen die zij keuren.

Houd uw percelen vrij van knolcyperus

Gaat u op zoek naar nieuwe percelen voor uw teelt in de komende jaren? Ga dan na of de percelen die u op het oog heeft vrij zijn van knolcyperus. Bezoek de beoogde percelen en kijk of ze vrij zijn van knolcyperus. Of vraag de teelthistorie op.

Voorkom besmettingen door hygiënisch te werken. Reinig uw werktuigen en machines, maar ook die van de loonwerker bij verplaatsing van het ene naar het andere perceel.

Teeltverbod als er knolcyperus wordt aangetroffen op perceel

AIs op uw perceel officieel knolcyperus is vastgesteld, dan moet u meerdere maatregelen nemen. Het teeltverbod geldt minimaal voor drie jaar: pas na drie jaar zonder teelt én zonder dat er knolcyperusplanten worden gevonden mag er weer een gewas worden geteeld.

De NAK legt de teeltverboden en de gewasaanzegging op. Naktuinbouw controleert of u zich eraan houdt.

Nieuwe besmettingen kunt u melden bij de NAK

Dat kan ook anoniem. Stuur hiervoor een mail naar teeltvoorschriften@nak.nl of bel met 0527 - 63 53 50, keuze 4.

Wilt u meer weten over knolcyperus?

NVWA, NAK, BKD en Naktuinbouw maakten samen een overzichtelijke folder over het herkennen, voorkomen en bestrijden van knolcyperus. Hierin staat ook het verschil tussen knolcyperus en zeebies uitgelegd, omdat ze erg op elkaar lijken. 

Terug naar overzicht