Lees voor

Over Naktuinbouw

Naktuinbouw is de kwaliteitsdienst voor de tuinbouwsector

Wij zorgen voor een transparante en deskundige beoordeling en waarmerking van teeltmateriaal en plantenrassen. Elk bedrijf in Nederland dat teeltmateriaal wil verkopen, is wettelijk verplicht zich te registreren bij een keuringsinstelling.

Wij keuren teeltmateriaal van zaaizaad- en plantgoed van groente-, boomkwekerij- en sierteeltgewassen. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zien toe op ons werk.

Als zelfstandig bestuursorgaan werken wij onafhankelijk.

Wij werken volgens Europese richtlijnen en de Europese fytosanitaire verordeningen

Deze richtlijnen zijn verankerd in de Nederlandse Zaaizaad- en plantgoedwet en de Plantenziektenwet. Met een plantenpaspoort mag een bedrijf een zending stekken, zaden, jonge planten of bomen binnen de EU-lidstaten verhandelen. Naktuinbouw controleert het juist gebruik van de plantenpaspoorten onder toezicht van de NVWA.

Wij beoordelen (nieuwe) rassen in groente-, boomkwekerij-, sierteelt- en landbouwgewassen

Wij toetsen op schadelijke virussen, bacteriën, schimmels of andere organismen. Met DNA-technieken stellen wij de identiteit en herkomst van plantenrassen vast. Dit doen wij voor bedrijven en voor onze afdeling Keuringen. Ook ontwikkelen wij nieuwe toetsen voor onze laboratoria en valideren toetsmethoden. Als het nodig is diagnosticeren wij ziek plantmateriaal. Dit doen wij in teeltmateriaal en eind-producten in bomen, groenten, bloemen en bollen. Hierin werken wij nauw samen met specialisten uit binnen- en buitenland.

Bedrijven verhandelen plantmateriaal binnen de EU met een quarantaine-procedure. Dat kan via ons toetscentrum in Horst. Ook ontwikkelen wij ziektevrij teeltmateriaal van fruit- en siergewassen. Hoogwaardig (prebasis) teeltmateriaal houden wij in stand en maken wij beschikbaar voor opdrachtgevers. Deze activiteit dragen wij in 2021 over aan de stichting Clean Fruit Plant Foundation.

Onze kennis delen wij actief met onze partners en bedrijven in de tuinbouwsector

Voor jonge generaties doen wij dit via excursies, stages en basisscholenprojecten. Voor het bedrijfsleven met bijeenkomsten, presentaties, opleidingen, trainingen en (wetenschappelijk) onderzoek. Wij werken wereldwijd samen met onder meer overheids- en internationale organisaties op de gebieden van ziekten, plagen, kwaliteit en kwekersrecht.

Plus-systemen voor markttoegang

Via onze kwaliteit-plus-systemen, certificerings- en erkenningssystemen produceren bedrijven teeltmateriaal van topkwaliteit. Deze systemen ontwikkelen wij op verzoek van en samen met het bedrijfsleven. Hiermee voldoen bedrijven aantoonbaar aan de specifieke landeneisen buiten Europa. Zij hebben hierdoor markttoegang die anders niet mogelijk zou zijn.

Wij ondersteunen bij ontwikkelingen in onze sector

Zoals bij de EU-Plantgezondheidsverordening en de gevolgen van de Brexit. Bij een calamiteit in de sector zetten wij onze kennis in om nieuwe toetsen te ontwikkelen. Deze stellen we dan snel beschikbaar aan de sector. Bijvoorbeeld bij ToBRFV in
paprika en tomaat. Wereldwijd zetten wij ons in voor kwekersrechtsystemen en het bijbehorende onderzoek.

Sectorraden staan ons stichtingsbestuur bij

De sectorraden bloemisterijgewassen, boomkwekerijgewassen en groentegewassen ondersteunen ons stichtingsbestuur. Agnes van Ardenne is als onafhankelijk voorzitter benoemd door de minister van LNV.

Het management met de directeur en vijf afdelingshoofden voeren de dagelijkse leiding. Adviescommissies vormen een klankbord voor het management en adviseren de sectorraden en het bestuur. In 2020 is een klankbordgroep Eindproducten opgericht.

De leden van bestuur, sectorraden en adviescommissies vindt u op onze website.