Lees voor

Uitgelicht: Internationale projecten en kwekersrecht

Diverse projecten dragen internationaal bij aan het wereldwijd versterken van kwekersrechtsystemen. Het CPVO, de RVO en het ministerie van LNV dragen financieel bij voor het uitvoeren van deze projecten.

PVP Toolbox

Met de PVP Toolbox werken we projecten uit om het belang van en kennis over kwekersrecht onder de aandacht te brengen. De vraag naar de Toolbox-projecten komt met name via de landbouwraden. Hiervoor werden onder meer ‘tools’ als training, bezoek van delegaties aan Nederland, het deelnemen aan de PVP cursus in Wageningen ingezet. Het ministerie van LNV financiert de PVP Toolbox.  

In 2021 is de Toolbox verlengd met 4,5 jaar. Ook maakten we een film met een overzicht van de activiteiten van de afgelopen jaren. Hiermee kreeg het belang van kwekersrecht internationaal nog meer aandacht.

INVITE

De EU financiert een Europees project gericht op onder andere fenotypering van plantenrassen: INVITE. Dit is een vijfjarig onderzoeksproject gericht op de verbetering van het cultuurwaardeonderzoek (VCU: value for cultivation and use) en DUS (distinctness, uniformity en stability). Wij leveren een aandeel in beeldanalyse, DNA en de ontsluiting van data.

Het zo betrouwbaar en efficiënt mogelijke uitvoeren van DUS- en CGO-onderzoek vinden wij heel belangrijk. Dit project levert daar een bijdrage aan. Wij focussen op voorbeeldgewassen die in de Nederlandse situatie van belang zijn. Denk aan aardappel, Engels raaigras, tarwe en tomaat. In dit project werken we nauw samen met Wageningen University & Research (WUR). Naktuinbouw leverde data voor gras (cultuurwaarde) en er zijn camera’s gebruikt om data te verkrijgen in tomaat.

Topsector Projecten

Het project MODOMA staat voor MOrfological Description Ornamentals by MAchinelearning. Dit is een project medegefinancierd door de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen en Stimuflori. Het gebruikt kunstmatige intelligentie (AI) om beelden van bloemen en planten te interpreteren en te beschrijven. In het project werken Floricode, de WUR en Naktuinbouw samen.

Naktuinbouw maakt voor het kwekersrechtonderzoek een rasbeschrijving op basis van de raskenmerken. Floricode doet dit voor de productregistratie in een nationaal registratiesysteem. Deze rasbeschrijvingen samen met een gestandaardiseerde foto zijn de input voor ‘deep learning’. In het project leveren Naktuinbouw en Floricode een groot aantal rasbeschrijvingen en foto’s van rozen en gerbera’s. Met deze gegevens wordt de software getraind (deep learning). Zodra de software voldoende getraind is, kan deze bepaalde kenmerken zelf beschrijven.

Het doel is een methode te ontwikkelen om geautomatiseerde morfologische beschrijvingen te maken voor siergewassen, op basis van gestandaardiseerde gegevens. Dit moet leiden tot meer consistente rasbeschrijvingen en is wereldwijd toepasbaar

UPOV-werkgroepen

Naktuinbouw is actief betrokken bij verschillende werkgroepen van de UPOV. UPOV is de wereldwijde organisatie ter bevordering van kwekersrecht. Hier zijn meer dan 70 landen bij aangesloten. De activiteiten in de werkgroepen waren ook dit jaar volledig digitaal. Naktuinbouw was online gastheer van de Technical Working Party for Ornamental Plants and Forest Trees (TWO). Deze vond plaats van 7 tot en met 11 juni. Naktuinbouw is leading expert voor de gewassen Amaryllis en Statice.

Collega Marian van Leeuwen was dit jaar voor het tweede jaar voorzitter van de Technical Working Party for Vegetables (TWV). Dit is de werkgroep voor het DUS-onderzoek in groenten.

CPVO-projecten

Harmorescoll is een Europees project. Het richt zich op het opzetten van een systeem voor geharmoniseerde referentiecollecties van isolaten, standaardrassen en differentiële sets. Het doel is om bepaalde toetsingen op ziekteresistenties voor het rassenonderzoek nog verder te harmoniseren. Naktuinbouw heeft een leidende rol in dit project.

Met de ervaring in bestaande initiatieven, zoals de Plantum Isolatencollectie, willen de betrokken organisaties een nieuw Europees netwerk opbouwen. Hierdoor wordt dubbel werk voorkomen. Ook verbetert hiermee de beschikbaarheid van referentiemateriaal. CPVO financiert mee aan het project.

Een keer per jaar komen alle deelnemers bijeen. De jaarvergadering vond online plaats in november 2021 met 22 deelnemers.

 

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)

De RVO financiert verschillende internationale kwekersrechtprojecten.

Myanmar

Myanmar wil lid worden van de UPOV. Het land is bezig met implementatie van hun kwekersrechtsysteem met bijbehorend onderzoek. Vanwege de politieke situatie in Myanmar is dit project in 2021 afgerond.

Oekraïne

Op maandag 14 juni startte het Twinning-project Oekraïne. Twinning is een instrument van de Europese Unie (EU). EU-landen wisselen in projecten kennis uit met kandidaat-lidstaten en buurlanden. Het project is opgezet om de Oekraïense overheid te helpen met het harmoniseren van de nationale (fytosanitaire) wetgeving voor controle op GMO’s, beschermen van plantenrassen met kwekersrecht en bij de certificering van de productie van zaden en zaailingen. Naktuinbouw helpt vooral met het versterken van het kwekersrechtsysteem in de Oekraïne.

Filipijnen

De Filipijnen werkt aan een National Seed Technology Park (NSTP). De Filipijnse overheid heeft via de Nederlandse ambassade gevraagd of Nederland hierbij kan assisteren met kennis. Het ministerie van LNV en Naktuinbouw voerden hiervoor in november en december 2020 een digitale inceptiemissie uit. In 2021 is een vervolgproject aangevraagd.

Kazachstan

Het ministerie voor landbouw van de Republiek Kazachstan wil een certificerings- en inspectiesysteem voor pootaardappelen en plantgoed van fruitgewassen oprichten. De focus van het systeem ligt op kwaliteitscontrole van pootgoed van aardappelen en plantgoed van fruit-, bessen- en noten-fruitgewassen die in Kazachstan worden geproduceerd en geïmporteerd.

Voor het ontwikkelen van het systeem vroeg het land hulp van landen van de belangrijkste producenten van zaden en plantgoed, waaronder Nederland. Een concrete uitwerking is het opleiden van inspecteurs voor de Keuringsdienst Pootaardappelen en voor de Keuringsdienst Tuinbouw in een toonaangevend land in zaadproductie. Naktuinbouw verzorgt de training voor de inspecteurs voor de tuinbouw. Deze startte in 2021, uiteraard eerst online.