Lees voor

Kennisdelen

Opleidingen

Naktuinbouw biedt opleidingen en trainingen aan bedrijven die direct in het eigen werk toepasbaar zijn.

Een aantal voorbeelden van de in 2023 gegeven opleidingen en trainingen:

  • Opleidingen Bemonstering van zaden, planten en grond (ook Engelstalig)
  • Trainingen over e-CertNL voor de export van zaaizaden
  • Trainingen over kwekersrecht
  • Trainingen Zadendeterminatie
  • Opleiding Zaadanalyse
  • Vierdaagse opleiding Bedrijfshygiëne
  • Driedaagse opleiding Veldinspectie plantaardig uitgangsmateriaal
  • Trainingen Spoor van het zaad
  • Online course Plant Breeders’ Rights for food security and economic development

We organiseerden 46 trainingen, waaronder 17 maatwerktrainingen die in opdracht van bedrijven plaatsvonden. In totaal namen 528 cursisten deel aan onze trainingen. Zij beoordeelden de kwaliteit van Naktuinbouw-opleidingen gemiddeld met een 8,2.

Online leerplatform

We zochten binnen team Opleidingen naar de juiste mix van online en offline elementen, omdat we praktijk- en ervaringsgericht leren belangrijk vinden. We breiden onze Naktuinbouw Academy steeds verder uit. Dit platform is onderdeel van alle opleidingen en trainingen. Het vervangt de handmatige administratie en is het platform voor e-learnings en communicatie met deelnemers.

In het platform plaatsen we zelf ontwikkelde of bij GoodHabitz ingekochte (korte) trainingen, leertrajecten, instructievideo’s en webinars voor en door medewerkers. We ontwikkelden in 2023 vijf nieuwe e-learningmodules. De opleiding ‘Plant Breeders' Rights for food security and economic development’ is omgezet naar een volledig online en individueel te volgen programma.

Nieuwe opzet Plant Breeders’ Rights for food security and economic development

We bundelden 25 jaar trainingservaring op het gebied van kwekersrechtsystemen in een uitgebreid online programma. We organiseerden de opleiding 'Plant breeders rights for food security and economic development' één keer per jaar, maar vanaf oktober 2023 is het mogelijk om maandelijks te starten.

Elf deelnemers uit onder andere Suriname, Oekraïne, Filipijnen, Azerbeidzjan, Duitsland en Ghana startten in oktober. Het Engelstalige programma van zeven e-learning modules is individueel en in eigen tempo te volgen. Deelnemers doen veel kennis en inzicht op over de belangrijkste aspecten van het UPOV Plant Variety Protection system. Deelnemers hebben zes maanden toegang tot de modules. Optioneel kunnen zij als opdracht nog een kwekersrechtplan opstellen voor hun land, dat door onze experts van feedback wordt voorzien.

Lees meer hierover in het uitgelichte artikel We delen onze kennis over kwekersrecht wereldwijd.

Opleiding + opfristraining Fytosanitaire controlemedewerker

Bedrijven die opgenomen zijn in het NVWA-register Bedrijfscontrolesystemen mogen voor export van snijbloemen en snijgroen naar het Verenigd Koninkrijk de fytosanitaire controles laten uitvoeren door bevoegde fytosanitaire controlemedewerkers. In opdracht van NVWA, KCB en bedrijfsleven ontwikkelden en organiseerden wij in 2022 de basisopleiding Fytosanitaire controlemedewerker. Omdat de tweede fase van de Brexit is ingegaan, verzorgden wij in november van 2023 wederom deze opleiding.

Ook verzorgen wij in opdracht van NVWA en KCB de opfristraining Fytosanitair controlemedewerker. Dit doen wij voor medewerkers van bedrijven die al het vereiste basisopleidingscertificaat 'Fytosanitaire controlemedewerker' hebben behaald als voorwaarde voor deelname aan het NVWA Bedrijfscontrolesysteem Verenigd Koninkrijk. De voorbereidingen startten in 2023. De opfristrainingen voerden we in januari 2024 uit.

Engelstalige trainingen centraal in april

Wij delen graag onze specialistische kennis met de sector. Niet alleen in ons land is behoefte aan onze opleidingen en trainingen, ook klanten uit het buitenland vragen ernaar. In april organiseerden we daarom weer een Engelstalige trainingsweek. In deze week boden we twee opleidingen aan: ‘Professional Plant Sampling’ en ‘Professional Seed Sampling’.

Maatwerkprogramma Fruit improvement voor delegaties uit Nepal en India

Naktuinbouw verzorgde het programma 'Fruit Improvement' voor acht cursisten uit Nepal in april en zes uit India in juni. Dit bezoek is onderdeel van een groter project gericht op het virusvrij maken van groot fruit in India en Nepal. Het programma bestond uit presentaties van en gesprekken met Naktuinbouw-deskundigen in Roelofarendsveen en Horst, de stichting Clean Fruit Plants (CFP), de Vermeerderingstuinen en een vruchtboomkwekerij. 

Waardevolle bijeenkomst met relaties Naktuinbouw Opleidingen

In februari organiseerden wij voor het eerst een kennismakingsbijeenkomst voor de relaties van Naktuinbouw Opleidingen. Dit bleek een geslaagde pilot.

De opleidingen worden gevolgd door medewerkers van de bedrijven. Voor het afnemen van de opleidingen staat ons team Opleidingen vaak in contact met HRM- en personeelsfunctionarissen en teamleiders. Het doel van deze middag was een persoonlijke kennismaking met deze doelgroep. Zij kregen een onderdompeling als cursist. De deelnemers waardeerden de bijeenkomst. Dit blijkt uit de evaluatie van de bijeenkomst.

Diverse bezoeken en excursies van scholen

Regelmatig krijgen wij vragen van mbo- of hbo-scholen om studenten kennis te laten maken met ons werk. De scholen zijn dankbaar dat ze ons werk in de praktijk mogen bekijken en de studenten zijn enthousiast.

In februari ontvingen we vijftien studenten van de Aeres Hogeschool uit Almere. De studenten volgen de opleiding Toegepaste Biologie en zaten in het derde leerjaar. De excursie bij Naktuinbouw was de start van een module over plantenveredeling.

In september ontvingen wij 25 deelnemers van de studiegroep Jonge Vaste Plantenkwekers, een initiatief van de LTO Cultuurgroep Vaste Planten. De studiegroep is opgericht in 2022 en drie keer per jaar organiseren zij een bijeenkomst.

In september ontvingen we ook 25 studenten van de VIVES Hogeschool uit Roeselare, België. De studenten volgen de opleiding Groene Biotechnologie en zaten in het derde leerjaar. Deze excursie was de afsluiting van hun internationale week. Dit doen ze in samenwerking met Aeres Hogeschool in Almere.

In december ontvingen we vijf studenten Teelt en Techniek van het Zonecollege uit Zwolle. Zij volgden de workshop 'Mannen in witte pakken' en deden een DUS-oefening in het Variety Center.

Naktuinbouw opent deuren voor ouderen

In de zomer bood Stichting Welzijn Ouderen een activiteitenprogramma voor mensen van 65+ uit alle kernen van de gemeente Kaag en Braassem. Het thema is 'MEE(R) DOEN'. In juli bezochten ruim veertig ouderen Naktuinbouw.

De doelgroep is niet direct een afgeleide van onze achterban. Toch vinden we het belangrijk een bijdrage te kunnen leveren aan dit initiatief. Naktuinbouw is een werkgever voor veel bewoners uit deze gemeente. Veel van onze collega’s hebben connecties met deze doelgroep. Vanuit onze sociale en maatschappelijke functie vinden we het belangrijk de deelnemers aan dit Zomerpalet de mogelijkheid te bieden een kijkje te nemen bij onze organisatie.

Basisscholenproject

Al jaren werken we samen met de basisscholen in onze regio. Zo maken de basisschoolleerlingen al vroeg kennis met de tuinbouwsector. In het kader van het project 'Zaaien en kiemen' kregen we ook in 2023 een bezoek van een basisschool.

LTO Jongerendag

Naktuinbouw deed weer mee aan de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij van de LTO Vakgroep. Deze vond plaats op 8 september bij Hoogeveen Plants, GROEN-Direkt en Hebe Center Holland in Boskoop. Het doel was jongeren warm te houden of te maken voor het werk in de boomkwekerijsector.

LTO noemde de dag een groot succes. Circa 170 enthousiaste jongeren tussen de 18 en 35 jaar waren aanwezig om zich verder in het vak te verdiepen. Er waren demonstraties, workshops en sociale activiteiten.

Naktuinbouw deed mee om de boomkwekerijsector te ondersteunen. Zo leren de jongeren onze organisatie en rol in de sector kennen. Onze keurmeesters vertelden de jongeren alles over hun keuringswerk en lieten vooral ook veel zien.

Life Science dagen bij Hogeschool Leiden

In april deden we mee met de Life Science Stage Oriëntatiedagen. Hogeschool Leiden – Faculteit Science & Technology en het Middelbaar Laboratoriumonderwijs (MLO) van mboRijnland organiseerden deze week om studenten inzicht te geven in de verschillende stagemogelijkheden die passen bij hun opleiding. Stages zijn een belangrijk onderdeel in de opleiding van mbo- en hbo-studenten. Het biedt hen de onmisbare praktijkervaring die past bij een beroepsopleiding. Wij dragen daar graag ons steentje aan bij. Zo kwamen er studenten bij ons op bedrijfsexcursie en waren we aanwezig op de stagemarkt.

Naktuinbouw genomineerd voor verkiezing beste leerbedrijf 2023

Naktuinbouw was één van de tien genomineerden leerbedrijven voor mbo-studenten in de sector Voedsel, Groen en Gastvrijheid. Dat maakte SBB (Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven) in februari bekend. In april hoorden we dat we niet doorgingen naar de finale in mei. Toch zijn we trots op onze nominatie en het enthousiasme waarmee onze praktijkopleiders de studenten begeleiden naar hun toekomstige droombaan.

Kennispodia

In 2023 organiseerde Naktuinbouw twee kennispodia in Roelofarendsveen voor bedrijven en bestuurders.

Het eerste kennispodium vond plaats op 18 april. Ruim zestig geïnteresseerde relaties waren aanwezig om de presentaties van experts te volgen en samen in discussie te gaan over het thema 'Virussen en bacteriën maken onze planten beter?!'.

Op 12 oktober organiseerde we het tweede kennispodium. Deze keer stond het kennispodium volledig in het teken van de praktische toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) voor de tuinbouwsector.

Wij staan op de beurs

IPM

In januari stonden wij weer op de internationale beurs IPM in Essen. Naktuinbouw heeft elk jaar een gezamenlijke stand met de Duitse, Poolse en Franse onderzoeksstations voor DUS-onderzoek en het CPVO (Communautair Bureau voor Plantenrassen). Met de samenwerking van de diverse onderzoeksstations in de stand bieden de organisaties informatie in de volle breedte van alle bestaande sier- en boomkwekerijgewassen.

GrootGroenPlus

Op 4, 5 en 6 oktober vond GrootGroenPlus plaats, een internationale vakbeurs voor de boomkwekerij. Wij stonden er ook. Wisselende landeneisen binnen de EU, import- en exporteisen buiten de EU, bufferzones, ziekten & plagen, twijfels over identiteit. Vraagstukken waar inkopers van openbaar groen, kwekers, handelaren en andere specialisten in groen zich dagelijks mee bezighouden. Daarom stond onze stand in het teken van Identiteit & Traceerbaarheid. Onze aanwezige keurmeesters zorgden ervoor dat bezoekers de informatie kregen waar ze behoefte aan hadden. Ook gaven we twee lezingen. Een over 'Invasieve exoten, autochtoon materiaal en duurzame genetica' en een over 'genetische identificatie met de Variety Tracer'.

Nieuwe website

In september lanceerden we onze nieuwe website. Deze is gebruiksvriendelijker en voldoet aan de laatste toegankelijkheidseisen. De website is ook nog meer geschikt voor mensen met een beperking. Zo heeft de website bijvoorbeeld een voorleesfunctie.