Lees voor

Kennisdelen

Online leerplatform

Ons nieuwe online leerplatform ging dit jaar live: dé Naktuinbouw Academy. Dit platform is onderdeel van alle opleidingen en trainingen. Het vervangt de handmatige administratie en is het platform voor e-learnings.

In het platform plaatsen we zelf ontwikkelde of ingekochte (korte) trainingen, leertrajecten, instructievideo’s en webinars voor en door medewerkers. Ook de vaktechnische opleidingen voor bedrijven bieden we stapsgewijs aan in een online en fysiek leertraject. De Naktuinbouw Academy is er ook voor kennisdeling over DUS-onderzoek, zoals de Toolbox-projecten.

Opleidingen

Naktuinbouw biedt opleidingen en trainingen aan die direct in het eigen werk toepasbaar zijn. We zochten naar de juiste mix van online en offline. Veel opleidingen en trainingen konden dit jaar ondanks corona gewoon doorgaan.

In 2021 organiseerden wij diverse klassikale en online trainingen. Soms waren deze ook ‘blended’: deels fysiek en deels online. Een overzicht van de gegeven trainingen:

·       Opleiding Real-time PCR in de groene sector

·       Trainingen over kwekersrecht

·       Opleiding Zadendeterminatie

·       Opleiding Zaadanalyse

·       Vierdaagse opleiding Bedrijfshygiëne

·       Driedaagse opleiding Veldinspectie plantaardig uitgangsmateriaal

·       Training Spoor van het zaad

·       Internationale training Plant Breeders’ Rights for food security and economic development

In totaal namen 324 cursisten deel aan onze trainingen.

Plant Breeders’ Rights for food security and economic development

Voor het eerst in 26 jaar vond de training Plant Breeders’ Rights for food security and economic development niet plaats in Wageningen, maar thuis achter de laptop. En ook voor het eerst via ons nieuwe online leerplatform Naktuinbouw Academy. De cursus richt zich op de implementatie van het kwekersrechtsysteem, gebaseerd op de UPOV-principes. De deelnemers werken allemaal op het gebied van kwekersrecht. Acht weken lang delen ze ideeën en ervaringen en netwerken ze met ons en met collega's van over de hele wereld. Ze starten elke week met een gezamenlijke online kick-off, waarna afhankelijk van het onderwerp een online masterclass volgt.

In 2021 waren er 41 deelnemers uit 18 landen: Algerije, Egypte, Ghana, Jordanië, Kazachstan, Maleisië, Mongolië, Mozambique, Myanmar, Nederland, Nigeria, Oeganda, Roemenië, Somalië, Tanzania en Zambia, Zuid-Afrika, Zuid-Soedan. Dit geeft aan dat de vraag naar een goed kwekersrechtsysteem in andere landen groot is.

Kennispodia

In 2021 organiseerde Naktuinbouw twee online kennispodia voor bedrijven en bestuurders. Het eerste kennispodium vond plaats op 8 juni en had als onderwerp ‘Nieuwe Narigheid’. Medewerkers van de NVWA legden uit hoe zij en internationale collega’s de wereld doorlopend ‘scannen’. Zo komen zij te weten welke nieuwe bedreigende ziekten er zijn. Naktuinbouw-specialisten spraken onder meer ook over het netwerk. Hierin wisselen deskundigen informatie uit over nieuwe ziektebeelden en diagnosetechnieken. En hoe een kwaliteit-plus-systeem zoals Naktuinbouw Elite helpt als preventief wapen tegen ‘nieuwe narigheid’ in de gewassen.

Op 11 november organiseerden wij een tweede online kennispodium: ‘Van een afstandje bekijken’. Er waren zeven sprekers. Dit waren onder andere natuurkundigen en onderzoekers, afkomstig van de WUR en van Naktuinbouw. Zij lichtten onderwerpen als Augmented Reality, virussen detecteren met (spectrale) camera's en hololensen, deep-learning, de Marvin-techniek voor kiemkrachtanalyses toe.

LTO Jongerendag

Naktuinbouw deed mee aan de eerste Landelijke Jongerendag Boomkwekerij van de LTO Vakgroep. Deze vond plaats op 31 augustus bij De Buurte Kwekerijen. Het doel was jongeren warm te houden of te maken voor het werk in de boomkwekerijsector.

LTO noemde de dag een groot succes. Circa 150 enthousiaste jongeren tussen de 18 en 35 jaar waren vanuit het hele land afgereisd naar Oene. Hier kregen zij demonstraties en diverse presentaties over onder andere innovaties, machines en ontwikkelingen in de tuinbouwsector.

Naktuinbouw deed mee om de boomkwekerijsector te ondersteunen. Wij hadden een stand over onze opleidingen, onze stage- en afstudeermogelijkheden. Het subdoel was het werven van nieuwe keurmeesters.

Naamlijsten

Sinds 2014 zorgt Naktuinbouw voor de naamregistratie van boomkwekerijgewassen. Hierbij werken wij nauw samen met andere registrerende en coderende partijen, met name Varb en Floricode. De nieuwe namen zijn vooral aangemeld door kwekers. Dat deden zij via deze partijen, via de partijaangifte bij Naktuinbouw en door leden van de ENA en ISU.

Er werden dit jaar circa 17.000 nieuwe namen aan de nieuwe edities (2021-2025) van de Naamlijst houtige gewassen en de Naamlijst vaste planten toegevoegd.

Ook werd samen met de Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen en de Nederlandse Dendrologische Vereniging een nieuwe Nederlandse namenlijst van cultuurplanten opgesteld.

Beide namenlijsten zijn te bestellen via www.internationalplantnames.com