Wij willen onze bedrijven digitaal op maat ondersteunen. Nieuwe ontwikkelingen en de snelle groei van onze data eisen een stabiele betrouwbare data-omgeving. Daarom stelden wij het informatiebeleidsplan 2020-2024 ‘data naar informatie’ vast. In 2020 is een gegevens- en informatie-architectuurbasis gelegd.
Een nieuw datawarehouse vormt de fundering voor alle verdere ontwikkelingen van de organisatie rondom informatie. Hierdoor is de benodigde data sneller en efficiënter beschikbaar om informatie mee te maken. Dit is nodig voor bijvoorbeeld (trend)analyses, rapportages en ook voor klantvragen en het werkproces. Werkprocessen zijn daardoor beter voor te bereiden. Klantvragen zijn sneller en makkelijker te beantwoorden
Naktuinbouw werkt eraan om de CO²-uitstoot terug te brengen. De gemiddelde uitstoot van CO2 over het jaar 2021 is 3005 ton. Dat is een vermindering van 1% ten opzichte van het gemiddelde van de drie voorgaande jaren. De doelstelling is om jaarlijks 5% te verminderen ten opzichte van de afgelopen drie jaar. Om uiteindelijk een reductie van 50% te bereiken in 2030. In 2022 werken wij een plan uit hoe Naktuinbouw deze doelstellingen kan halen.
Door de pandemie werkten veel collega’s vanuit huis. Daardoor was er 20% minder woon-werkverkeer. Ook maakten wij geen vliegreizen. Overleggen, symposia en bijeenkomsten woonden wij vooral online bij. Ten opzichte van 2020 was er hierdoor een dalende lijn in zakelijk verkeer, woon-werkverkeer en elektriciteitsgebruik. In 2022 willen we hybride gaan werken. Dit heeft invloed op het woon-werkverkeer en draagt bij aan structurele reductie van de CO2-uitstoot.
Wij monitoren het energieverbruik. Bij grote afwijkingen ten opzichte van vergelijkbare kwartalen nemen wij waar mogelijk actie. Wij werken aan het verhogen van de energieopwekking vanuit duurzame (eigen) bronnen. In 2021 wekten wij 142.000 Kwh energie op met onze zonnepanelen. Buiten hybride bedrijfswagens kiezen medewerkers steeds vaker voor volledig elektrisch aangedreven bedrijfswagens.
Verduurzaming is een toetssteen bij alle investeringen en aankopen. Als gunningscriteria nemen wij hergebruik (circulair) en energieverbruik mee. Dit staat in het inkoopproces en het in 2021 geïmplementeerde inkoopbeleid.
We halen signalen binnen om onze dienstverlening klantgerichter maken. Die signalen kunnen komen van medewerkers of direct van onze relaties (bijvoorbeeld via klachten). Ook via het bestuur, sectorraden en adviescommissies worden signalen ontvangen. Met de signalen passen we waar nodig beleid aan en verbeteren wij onze dienstverlening.
Dit jaar waren er signalen over onderwerpen als:
Verbeteren van de doorlooptijden van onze laboratoria.
Kosten van het kwekersrechtonderzoek in diverse Europese landen.
Signalen over uitvoering import-/exportinspecties wat betreft harmonisatie en kalibratie.
Groei in productie en handel van biologisch uitgangsmateriaal.
Signalen rondom ToBRFV.
Naktuinbouw ontwikkelde samen met de bloemisterijsector meerdere kwaliteit-plus-systemen die meerwaarde of topkwaliteit herkenbaar maken. Ook in 2021 meldden zich weer nieuwe deelnemers aan. En we richtten een nieuw systeem op in verband met het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV). Dit systeem heet BOOT: Bemonstering onder officieel toezicht.
Veel van onze audits in het buitenland deden wij in 2021 op afstand en online. Het is gelukt om aantoonbaar te krijgen wat aantoonbaar moet zijn. Hierdoor hebben wij geen autorisaties hoeven intrekken.
Naktuinbouw Elite is één van die systemen. Inmiddels zijn er wereldwijd 22 deelnemers die ziektevrij en rasecht teeltmateriaal van éénjarige en van vaste planten produceren. Dit jaar presenteerde wij Elite in de International Plant Health Virtual Conference van AIPH.
Naktuinbouw ontwikkelde samen met de kleinfruitsector een kwaliteit-plus-systeem dat meerwaarde en topkwaliteit herkenbaar maakt. Naktuinbouw Elite Softfruit is een aanvulling op de EU-certificering van fruitgewassen. In 2020 startten de eerste negen deelnemers met Naktuinbouw Elite Softfruit. Inmiddels zijn er vijf deelnemers geautoriseerd.
Naktuinbouw Elite Grootfruit is een aanvulling op de EU-certificering van grootfruitgewassen. Bij Naktuinbouw Elite Grootfruit stelt Naktuinbouw hogere eisen aan de gewassen en de bedrijven. Als aan alle eisen is voldaan, mag een bedrijf het teeltmateriaal met het certificaat en label Elite verhandelen. Inmiddels zijn er 36 bedrijven geautoriseerd voor Elite Grootfruit.
NAL staat voor Naktuinbouw Authorized Laboratories. NAL stelt deelnemers in staat de juiste beslissingen te nemen op basis van betrouwbare data uit laboratoriumtoetsingen in bedrijfseigen laboratoria. Met de certificaten kunnen deelnemers gezondheid en kwaliteit aantonen voor internationale handel. In 2021 verwelkomden wij een nieuwe deelnemer. Inmiddels zijn er wereldwijd 21 deelnemers. Samen vertegenwoordigen zij een marktaandeel van 80% van de wereldwijde handel in groentezaden.
Good Seed and Plant Practices (GSPP) is een internationaal, transparant ketensysteem. Bedrijven zetten dit systeem op om besmetting van zaden en planten met ziekteverwekkers te voorkomen. Het gaat hier met name om Clavibacter in tomaat. Het beheer ligt bij de stichting GSPP. Naktuinbouw en het Franse SOC/SEMEA voeren elk 50 procent van het aantal audits uit bij bedrijven die accreditatie willen aanvragen of bedrijven die door GSPP geaccrediteerd zijn. In totaal zijn er 70 deelnemers / geautoriseerde bedrijven.
Naktuinbouw Select Plant is een keurmerksysteem voor partijen teeltmateriaal van extra kwaliteit. Naktuinbouw voert extra keuringen, monsternames en toetsingen uit voor ziektevrijheid in de gewassen Asparagus, Alstroemeria, Freesia, Hosta en Rosa (kasrozen). Naktuinbouw Select Plant Laan & Sierbomen waarborgt de zekerheid van identiteit en herkomst in laan- en sierbomen.
Naktuinbouw Select Plant Plantuien waarborgt onder meer dat de erkende bedrijven teeltmateriaal telen op AM-vrije percelen.
De Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) vroeg bedrijven eind november om zich voor te bereiden op de gevolgen van EU-noodmaatregelen voor zaden van tomaat en paprika. Vanaf januari 2022 zijn er strikte eisen aan bemonstering voor toetsing van zaden op ToBRFV. Bemonstering van tomaten- en paprikazaden zonder autorisatie is per 1 januari 2022 niet langer toegestaan als de toetsuitslagen nodig zijn voor het afgeven van een officiële verklaring. Zoals voor afgifte van plantenpaspoorten en exportcertificering.
In november werd de nieuwe module Bemonstering Onder Officieel Toezicht (BOOT) gelanceerd. Naktuinbouw ontwikkelde deze samen met de NVWA. De toepassing is op dit moment beperkt tot bemonstering van tomaten- en paprikazaden voor officiële toetsing op ToBRFV. Naktuinbouw houdt toezicht met een bedrijfsaudit. De NVWA houdt toezicht op BOOT via een nacontrole en een audit op het systeem.
We richtten laboratoriumtoetsingen en -onderzoek in ruimtes op BPL2- en BPL1-niveau. Ook bouwden wij meerdere PCR-ruimtes. Wij verwachten een toename in ontwikkeling van toetsen met deze moleculaire techniek. Met deze ruimtes voldoen wij aan de strengste veiligheids- en kwaliteitseisen. Ook ons R&D-laboratorium onderging groot onderhoud. De ruimtes voor opslag van collecties van pathogenen zijn eveneens verbeterd.
We bouwden een vernieuwd PEQ (Post Entry Quarantaine) -station. Dit station werkt samen met Toetscentrum Horst. Het speciale laboratorium van 40 m³ heeft inperkingsniveau BPL3. Dit laboratorium ondersteunt ons werk in de toekomstige processen. Denk aan het ontvangen van materiaal met hoge risico’s en het inspecteren en vrijgeven voor verder gebruik in de Europese Unie. Het is ook geschikt voor diagnostisch onderzoek van non-EU materiaal of toetsing in geval van uitbraken met quarantaine organismen.