Lees voor

Uitgelicht: Keuringen

Brexit

Brexit is sinds 1 januari 2021 een feit. Brexit had in 2021 grote gevolgen voor bedrijven in Nederland die direct of indirect handel in teeltmateriaal hebben op het Verenigd Koninkrijk. Voor Naktuinbouw betekende dit dat het aantal uren in import- en exportinspecties verdubbelde. We namen daarom dit jaar extra keurmeesters in dienst. Ook de druk op de administratie werd groter.

We kregen veel informatie van bedrijven. Dat hielp ons om in te schatten hoeveel inspecties we konden verwachten. We zijn zeer tevreden en trots op hoe de implementatie Brexit is verlopen. Met bedrijven werd uitstekend samengewerkt in het voortraject en voorbereiding. Onze medewerkers van de planning en de keurmeesters leverden een enorme inspanning om de inspecties op tijd gedaan te krijgen.

E-CertNL

E-CertNL is een overheidssysteem voor het opmaken van onder andere fytosanitaire certificaten en het aanvragen van fytosanitaire exportinspecties. Bedrijven die eerst nog niet exporteerden naar derdelanden gaven wij trainingen om met het systeem te leren werken. Ook onze helpdesk breidden we uit om de vele vragen te kunnen beantwoorden.

De sector ervaart de hulp vanuit de helpdesk als heel positief. Bedrijven die e-CertNL gebruiken, kunnen zich ook aanmelden voor een SMS-melding. Zij ontvangen dan een sms als het overheidssysteem er tijdelijk uit ligt én als de storing is verholpen.

Samenwerking met België

Wij voeren in principe geen wettelijke fytosanitaire (veld)keuringen meer uit op het grondgebied van andere EU-lidstaten. Dit vanwege de EU-Plantgezondheidsverordening. Op verzoek van bedrijven zochten we een oplossing voor keuringen van percelen in het grensgebied met België. In maart 2021 tekende Naktuinbouw een samenwerkingsovereenkomst met het Departement Landbouw & Visserij van het Vlaams Gewest in België.

Als bedrijven dat wensen doet de FAVV de fytosanitaire inspecties en Naktuinbouw de certificeringskeuringen en de keuringen voor kwaliteit-plus-systemen in dit gebied. Hierdoor kunnen we percelen in Vlaanderen meenemen in de kwaliteitskeuringen. Bedrijven hoeven deze dan niet zowel bij Naktuinbouw als het Departement Landbouw en Visserij in Vlaanderen op te geven. Het gaat hier om RNQP’s. Dit zijn zogeheten Regulated Non Quarantine Pests. Deze kunnen voorkomen in bijvoorbeeld boomkwekerijgewassen, asperge, plantui en softfruitgewassen.

Nieuwe Plantgezondheidswet in werking op 1 maart 2021

Op 14 december 2019 trad de EU-Plantgezondheidsverordening, de Plant Health Regulation (PHR), in werking. In het verlengde daarvan is er in Nederland nu de Plantgezondheidswet (PGW). Deze wet vervangt de Plantenziektenwet uit 1951.

Per 1 maart 2021 trad de nieuwe Plantgezondheidswet formeel in werking. In de nieuwe wet zijn de keuringsdiensten rechtstreeks verantwoordelijk (competente autoriteit) voor de plantenpaspoortcontroles en voor importinspecties. Ook zijn de keuringsdiensten nu zelf verantwoordelijk voor aangelegenheden over RNQP’s. Dit is een in de Europese verordening opgenomen nieuwe categorie schadelijke organismen. Deze omvat naast een aantal voormalige quarantaine-ziekten ook de vroegere kwaliteitsziekten. Op het gebied van exportcertificering is er geen wijziging in de bevoegdheden. NVWA blijft hier verantwoordelijk. De vier keuringsdiensten voeren feitelijke inspecties en toetsingen uit op basis van een mandaat van de NVWA