Lees voor

Kennisdelen

Online leerplatform

We breiden onze Naktuinbouw Academy steeds verder uit. Dit platform is onderdeel van alle opleidingen en trainingen. Het vervangt inmiddels de handmatige administratie en is het platform voor e-learnings en communicatie met deelnemers. 

In het platform plaatsen we zelf ontwikkelde of bij GoodHabitz ingekochte (korte) trainingen, leertrajecten, instructievideo’s en webinars voor en door medewerkers.

We ontwikkelden in 2022 negen nieuwe e-learningmodules. De vaktechnische opleidingen voor bedrijven bieden we stapsgewijs aan in een hybride vorm van online leren en leren in de praktijk. De Naktuinbouw Academy is er ook voor kennisdeling over DUS-onderzoek, zoals de Toolbox-projecten. 

Opleidingen

Naktuinbouw biedt opleidingen en trainingen aan bedrijven die direct in het eigen werk toepasbaar zijn. We zochten naar de juiste mix van online en offline, omdat we praktijk- en ervaringsgericht leren belangrijk vinden. 

In 2022 organiseerden wij diverse klassikale en online trainingen. Soms was het ook een mix van deels fysiek en deels online. Een overzicht van de gegeven opleidingen en trainingen: 

  • Opleidingen Bemonstering van zaden, planten en grond (ook Engelstalig)

  • Trainingen over E-CertNL voor de export van zaaizaden 

  • Trainingen over kwekersrecht 

  • Trainingen Zadendeterminatie (verschillende modules) 

  • Opleiding Zaadanalyse 

  • Opleiding Bedrijfshygiëne (vier dagen) 

  • Opleiding Veldinspectie plantaardig uitgangsmateriaal (drie dagen)

  • Trainingen Spoor van het zaad 

  • Internationale training Plant Breeders’ Rights for food security and economic development (online)

We organiseerden 63 trainingen, waaronder 39 maatwerktrainingen die bij bedrijven plaatsvonden. In totaal namen 578 cursisten deel aan onze trainingen. Zij beoordeelden de kwaliteit van Naktuinbouw-opleidingen gemiddeld met een 8,3.  

Nieuw: Opleiding Fytosanitaire controlemedewerker

Als de vierde fase van de Brexit ingaat, verandert er veel voor bedrijven die groenten, fruit en snijbloemen exporteren naar het Verenigd Koninkrijk (VK). Zo moeten zij dan al hun zendingen voorzien van een fytosanitair certificaat. De verwachting is dat daardoor het aantal fytosanitaire controles verdubbelt. Deze controles van de dagverse producten vinden plaats op vanuit logistiek oogpunt gewenste tijdstippen. Om logistieke vertraging te voorkomen, maakte de NVWA het voor deze bedrijven mogelijk om zelf deze keuring uit te voeren als zij dat willen. De NVWA, het KCB en sectororganisaties vroegen Naktuinbouw een opleiding te ontwikkelen om medewerkers van deze bedrijven op deze nieuwe taak voor te bereiden. 

In korte tijd ontwikkelden en organiseerden we in 2022 de opleiding voor Fytosanitaire controlemedewerker. Een groep inhoudelijk deskundigen binnen Naktuinbouw vormden een trainersteam. Zij volgden een didactische training ter voorbereiding op het geven van deze opleiding. Zo'n 180 deelnemers volgden de opleiding, die vijf dagdelen duurde. Een mix van e-learning en vooral veel leren in de praktijk. 

Nieuwe zadenfamilies in training Zadendeterminatie

Het handboek voor determinatie van zaden en vruchten is in 2021 herzien en uitgebreid. In de training Zadendeterminatie wordt het handboek gebruikt als lesmateriaal. De nieuwe editie bevat elf extra familiebeschrijvingen. Aan de hand van het nieuwe handboek worden vijf nieuwe families behandeld. In 2022 ontwikkelden we hiervoor nieuwe modules. 

Plant Breeders’ Rights for food security and economic development

Ook dit jaar vond de training Plant Breeders’ Rights for food security and economic development online plaats. Deze internationale training richt zich op de implementatie van het kwekersrechtsysteem, gebaseerd op de UPOV-principes. De deelnemers werken allemaal op het gebied van kwekersrecht. 

In oktober startten vijftien deelnemers uit zeven landen: Egypte, Ghana, Nigeria, Tanzania, Mexico, Dominicaanse Republiek en Nederland. Acht weken lang deelden ze ideeën en ervaringen en netwerken met collega's van over de hele wereld. Ze startten elke week met een gezamenlijke online kick-off, waarna afhankelijk van het onderwerp een online masterclass volgde. In december kregen ze online hun certificaten uitgereikt. 

Diverse bezoeken en excursies van scholen

Regelmatig krijgen wij vragen van mbo's of hbo's om studenten kennis te laten maken met ons werk. Gelukkig kon dat dit jaar weer fysiek. De studenten zijn enthousiast en de scholen dankbaar dat ze ons werk in de praktijk mogen bekijken. 

In april kregen wij bezoek van de mbo4-studenten van het Zone College. Zij volgen het keuzedeel Veredeling van de opleiding Glastuinbouw. 

In april was ook de Open Bedrijvendag in de regio Kaag en Braassem. We ontvingen 120 leerlingen van groep 7 en 8 van verschillende basisscholen uit de omgeving. We vertelden ze meer over beroepen als rassenonderzoeker, keurmeester en laborant.

Green Unplugged is een serie werkbezoeken die Greenport Aalsmeer organiseert om leerlingen kennis te laten maken met de Nederlandse tuinbouw. Een groep van 30 vmbo-leerlingen bezocht in juni Naktuinbouw. In december bezochten alle deelnemende bedrijven aan Green Unplugged Naktuinbouw voor een terugblik op de editie van 2022.  

In september ontvingen wij acht deelnemers van de Yuverta Brancheopleiding Boomteelt. Dit is een door de branche erkende opleiding voor vooral carrière-switchers van 23 jaar en ouder. De bezoekers werken allemaal in de Greenport Boskoop. 

In oktober boden we 25 studenten van de HAS Den Bosch een leerzame dag aan. De studenten volgen de specialisatie Applied Plant Research en hebben net de module Veredeling afgerond. 

Kennispodia

In 2022 organiseerde Naktuinbouw twee kennispodia in Roelofarendsveen voor bedrijven en bestuurders.  

Het eerste kennispodium vond plaats op 26 april. Het onderwerp was ‘Eigenschappen & Identiteit met DNA’. Het DNA van ziekteverwekkers, het voorspellen van fenotypen, genomische selectie, inbreuk, mutantenonderzoek, diagnostiek en nog veel meer stonden op het programma. 

Op 17 november organiseerden we het tweede kennispodium. Deze keer ging het over hoe je een bedrijf zo goed mogelijk kunt beschermen tegen ziekten & plagen. Over bedrijfshygiëne en risiconiveaus, waar informatie en kennis te vinden is en het monitoren met nieuwe technieken.  

LTO Jongerendag

Naktuinbouw deed weer mee aan de Landelijke Jongerendag Boomkwekerij van de LTO Vakgroep Bomen, vaste planten en zomerbloemen. Deze vond plaats op 26 augustus bij Roelands Boomkwekerijen en Boomkwekerij Verpaalen in Zundert. Het doel was jongeren warm te houden of te maken voor het werk in de boomkwekerijsector. 

LTO noemde de dag een groot succes. Circa 160 enthousiaste jongeren tussen de 18 en 35 jaar waren vanuit het hele land afgereisd naar Zundert. Hier kregen zij demonstraties en diverse presentaties over onder andere innovaties, machines en ontwikkelingen in de tuinbouwsector. 

Naktuinbouw deed mee om de boomkwekerijsector te ondersteunen. Zo leren de jongeren onze organisatie kennen en rol in de sector kennen. Onze keurmeesters vertelden de jongeren alles over hun keuringswerk en lieten vooral ook veel zien.  

Plantarium | Groen-Direkt

Naktuinbouw doet meer... Dat wilden wij graag laten zien tijdens Plantarium | Groen-Direkt in augustus. Daarom belichtten we in onze stand een breed deel van ons werkveld. Van CSI in de plantenwereld en de plantendokter tot het DUS-onderzoek en naamlijsten.

Rassenlijst voor schooltuinen

Elke basisschoolleerling in Nederland moet een keer een schooltuin gehad hebben! Dat is de ambitie van de Alliantie Schooltuinen. Men ziet dat dit een hele mooie mogelijkheid is om jongeren met voedsel, voedselproductie en tuinieren in contact te brengen. Wij werkten graag mee om die ambitie waar te maken en bogen ons over een gewassen- en rassenlijst. Eind mei presenteerden we een gewassenlijst voor schooltuinen tijdens de eerste Landelijke Schooltuinen Conferentie op het Floriadeterrein.